بهداشت وسلامت

ساخت وبلاگ

کم کاری تیروئید نوزادان یا هیپوتیروئیدی

بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید که شایع ترین علت عقب ماندگی ذهنی در نوزادان می باشد ، بر اساس مطالعات انجام شده از حدود 4 سال قبل توسط دانشگاه های علوم پزشکی شیراز ، اصفهان ، شهیذ بهشتی تهران در هر 400 تولد زنده یک نوزاد مبتلا به کم کاری ماذرزادی  تیروئید میباشد . که میتوان با درمان بسیار ساده و سریع در مدت کمتر از 28 روز بعد از تولد از عواقب خطرناک این بیماری جلوگیری کرد .

 

سیستم  غربالگری نوزادان مجموعه ای از حداقل 6 نوع  فعالیت عمده است :

1.انجام نمومه گیری

2. انجام آزمایش

3. پیگیری ئ تایید نتیجه آزمایش

4.تشخیص بیماری

5.درمان و مراقبت بیمار

6. پایش و ارزیابی برنامه

 

نمونه گیری:

1- تنظیم و تکمیل فرم ثبت نام مشتمل است بر :

الف) سن نوزاد

ب ) مشخصات مادر

ح) سابقه بیماری

از نکات مهم سن نوزاد است که باید نوزاد حتما 3 تا 5 روزه بعد از تولد به مراکز نمونه گیری معرفی شود . از آنجایی که نوزادان قاعدتا یک روز بعد از تولد از زایشگاه ترخیص می شوند بنابراین حتما باید بین 3 تا 5 روز بعد از تولد به مراکز نمونه گیری مشخص شده مراجعه کنند . چون در هنگام تولد نوزاد  با یک پدیده افزایش TSH مادری ( هورمون تحریک کننده تیروئید ) روبروست که پس از گذشت زمان کاهش می یابد .

انجام نمونه گیری به سه صورت ممکن است :

1-وریدی که مزایا و معایبی دارد : از جمله مزایای آن انجام آزمایش های لازم  روی نمونه قابل انجام است  و در غربالگری مثبت تشخیص داده شده کاربرد دارد ، اما از معایب این روش آلودگی خونگیری و هزینه بری آن است .

2- بند ناف : با توجه به پدیده بحران TSH  که در بدو تولد نوزاد با آن رو به رو هستیم عملا غیر قابل انجام میباشد

3- پاشنه پا : بهترین گزینه مطرح می باشد . زیرا که بسیار سهل و آسان میباشد و مشکل آلودگی ندارد . هزینه بری کمتری دارد . و هر سه بیماری غربالگری TSH- G6PD-PKU قابل انجام است . بنابراین به راحتی سه قطره خون از پاشنه پا نوزاد توسط لانست یک بار مصرف ، روی کاغذ مخصوص گاتری گرفته می شود .

 

بهداشت وسلامت...
ما را در سایت بهداشت وسلامت دنبال می کنید

برچسب : هیپو تیروئیدی,هيپو تيروئيديسم,هیپوتیروئیدیسم,هیپو تیروئیدی نوزادان,هیپو تیروئیدی تحت بالینی,هيپوتيروئيدي,علائم هیپو تیروئیدی,علل هیپو تیروئیدی,بیماری هیپو تیروئیدی,علائم بیماری هیپو تیروئیدی, نویسنده : یگانه خراسانی behdashtvasalamat بازدید : 107 تاريخ : چهارشنبه 31 شهريور 1395 ساعت: 6:02

بهداشت دهان و دندان یکی از شاخص های مهم بهداشت عمومی است که بر سلامت کلی افراد تاثیر بسزایی دارد .

در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی ، مسئله افزایش حجم لثه ، حساس شدن مخاط دهان و تحریکاتی که در اثر عوامل محرک موضعی ایجاد میشود  بعذ خساس تری به خود می گیرد .

در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی  محیط دهان اسیدی شده و محیط اسیدی بهترین مکان برای تغذیه میکروب می باشد . محیط اسیدی دهان باعث تخریب مینای دندان و پوسیدگی می شود . التهاب لثه یکی دیگر از بیماری های شایع دهان می باشد .

خانم باردار باید پس از هر با استفراغ دهان خود را با دهانشویه جوش شیرین |(نصف قاشق چایخوری جوش شیرین دریک لیوان آب جوشیده سرد ) غرغره نمایند

در صورت وجود خونریزی از لثه نخ دندان کشیدن و مسواک زدن و همچنین غرغره آب نمک (نصف قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب جوشیده سرد ) استفاده نماید و چنانچه خونریزی از لثه ادامه پیدا کرد به دندانپزشک باید مراجعه کند .

مراجعه زنان باردار به دندانپزشک باید در ماه های چهارم و پنجم و ششم بارداری انجام شود . زیرا اضطراب در ماه های اول امکان سقط جنین و در ما های آخر وی را به یک زایمان زودرس تهدید میکند

بهداشت وسلامت...
ما را در سایت بهداشت وسلامت دنبال می کنید

برچسب : بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری,بهداشت دهان و دندان در زمان بارداری, نویسنده : یگانه خراسانی behdashtvasalamat بازدید : 120 تاريخ : چهارشنبه 31 شهريور 1395 ساعت: 1:20

1)خونریزی ها

هر نوع خونریزی هنگام بارداری غیرطبیعی است . علل خونریزی در نیمه اول حاملگی (20 هفته اول ) عبارتند از : سقط ،حاملگی خارج رحم یا بچه خوره (مول) و در نیمه دوم حاملگی به علت جفت سرراهی و جداشدن زودرس جفت می باشد که تمامی موارد خطرناک میباشند و در صورتیکه مادر دچار لکه بینی و یا خونریزی شود باید سریع او را ارجاع داد . 

2) کم خونی

یکی از شایع ترین مشکلات در اغلب کشورهای در حال توسعه کم خونی مادر در دوران بارداری است . آمار نشان می دهد که 60 درصد زنان در سراسر جهان کم خون هستند . ضمنا 40 در صد مرگ ومیر هنگام زایمان ناشی از کم خونی شدید فقر آهن میباشد . کم خونی موجب زایمان زودرس ، وزن کم هنگام تولد ، تشدید خونریزی و افزایش عفونت هنگام زایمان می شود .

تعریفهموگلبین زن حامله به 11 گرم درصد یا کمتر برسد
علائم

خستگی و ضعف

رنگ پریدگی پوست ، زبان ، مخاط زیر پلک چشم ف بسترناخن

تنگی نفس و طپش قلب

ناتوانی در فعالیت و راه رفتتن

اقدامات لازم

طبیعی:

مخاط زیر پلک چشم رنگ پریده نیست

هموگلبین بیش از 11 در صد است

روزانه یک عدد قرص سولفات فرو (از ماه پنجم بارداری به بعد ) و نصف قرص اسید فولیک از ابتدای بارداری تجویز شود .

 

خفیف :

مخاط زیر پلک چشم رنگ پریده است

هموگلبین بین 10 تا 11 درصد است

روزانه یک عدد قرص سولفات فرو صبح و یک عدد شب و نصف قرص اسید فولیک تجویز کنید . بعد ا یک ماه بیمار را جهت اندازه گیری هموگلبین به مرکز آزمایشگاه ارجاع دهید .

 

متوط تا شدید

مخاط زیر پلک چشم به شدت رنگ پریده است

میزان هموگلبین کمتر از 10 درصد است .

بیمار را جهت بررسی کم خونی به پزشک ارجاع میدهیم

 

3)بیماری های قلبی:

بیماری قلبی یکی از مهمترین علل مرگ و میر مادران می باشد که یک درصد بارداری ها را دچار عارضه می کند . تغییرات قلبی عروقی که به طور طبیعی در دوران بارداری ایجاد می شود . اثر شدیدی بر بیماری های قلبی می گذارد از جمله این تغییرات افزایش برون ده قلب و افزایش تعداد ضربان قلب است . بنابراین هنگامی که خانمی با بیماری قلبی تمایل به بارداری داشته باشد باید تحت مشاوره قرار گیرد . و برای طی کردن این دوران باید تحت نظرپزشک متخصص باشد .

چند توصیه جهت پیشگیری از عوارض قلبی :

1- محدودیت فعالیت : خانم  باردار نباید کارهای سنگین انجام دهد و هر شب به مدت ده ساعت بخوابد و پس از هر وعده غذایی به مدت نیم ساعت دراز بکشد

2- جلوگیری از عفونت |: اقدام در زمینه جلوگیری از عفونت ریوی و تنفسی و در صورت بروز نشانه های عفونت باید سریعا به پزشک مراجعه کند .

3- تغذیه: از رژیم غذایی مادر مواد حاوی سدیم (نمک طعام  و...) باید حذف شود.

4- محل زایمان : زایمان این مادران حتما باید در مراکز مجهز انجام شود

 

عفونت ادراری :

میکروب بیش از حد طبیعی در ادرار را عفونت ادراری گویند . به علت آثار هورمونی و تغییراتی که به طور طبیعی در دستگاه ادراری زن باردار بوجود می آید و همچنین به علت فشار رحم به حالبها و مثانه این زنان شرایط مساعدی برای ابتلا به عفونوت های ادراری دارند .

مسمومیت حاملگی :

مسمومیت حاملگی به دو صورت پره اکلامپسی و اکلامپسی تعریف می شود .

پره اکلامپسی : عبارتست از فشارخون بالا همراه با وجود پروتئین (آلبومین ) در ادرار یا فشار خون بالا همراه با ورم اندام ها و زیاد شدن غیر معمول وزن بدن یا فشارخون بالا همراه با ورم و پروتئین در ادرار که ممکن است خفیف و یا شدید باشد .اگر این علائم همراه با تشنج باشد اکلامپسی است .

فشار خون بالا در دوران بارداری را می توان به شرح زیر بیان نمود :

الف- فشار خونی است که میزا ماکزیمم آن 140 میلی متر جیوه یا بالاتر و یا مینیمم آن 90 میلی متر جیوه یا بالاتر باشد .

ب - فشار خونی است که در مقایسه با فشار خون قبلی میزان ماکزیمم آن 30 میلی متر جیوه و میزان مینیمم آن 15 میلی متر جیوه افزایش یافته باشد .

دیابت و حاملگی

دیابت در باردری به دو شکل رخ می دهد :

1- ابتلا به دیابت در حین باردری

2 - ابتلا به دیابت قبل از بارداری

تعریف دیابت حاملگی :

عدم تحمل کربوهیدراتها به درجات مختلف که برای اولین بار طی بارداری بروز کرده یا تشخیص داده شود را دیابت حاملگی گویند .

بهداشت وسلامت...
ما را در سایت بهداشت وسلامت دنبال می کنید

برچسب : مشکلات دوران بارداری,مشكلات دوران بارداري,مشکلات شایع دوران بارداری,مشکلات روحی دوران بارداری,مشکلات روانی دوران بارداری,مشکلات گوارشی دوران بارداری,مشکلات اوایل دوران بارداری,مشکلات معده در دوران بارداری,مشکلات پوستی در دوران بارداری,مشکلات گوارشی در دوران بارداری, نویسنده : یگانه خراسانی behdashtvasalamat بازدید : 95 تاريخ : چهارشنبه 31 شهريور 1395 ساعت: 0:58

جدول زمان انجام آزمایش های دوران بارداری :

هفته 6 تا 10هموگلوبین ، هماتوکریت، گروه خون و ارهاش ، قند خون ناشتا ،کشت ادرار ، اوره و کراتینین ، کومبس غیرمستقیم در ارهاش منفی ، آنتی ژن هپاتیت ب ، VDRL ( HIV در صورت داشتن رفتار پرخطر )
هفته 16 تا 20سونوگرافی
هفته 26 تا 30هموگلوبین، هماتوکریت، قند خون ناشتا ، تحمل گلوکز، کومبس غیرمستقیم در ارهاش منفی

هفته 31 تا 34

یا

هفته 35 تا 37

سونوگرافی
هفته 38 تا 40معاینه لگن (هر هفته یک مراقبت )

هدف از آزمایش کامل ادرار :

در آزمایش ادرار وجود باکتزی (BAC) ، لکوسیت (WBC) ،آلبومین ، گلوکز کتون اهمیت دارد . در صورت مثبت بودن موارد فوق مادر باردار باید به پزشک مراجعه کند . در صورتی که نتایج آزمایش های اولیه طبیعی باشد نیازی به تکرار آزمایش ها وجود ندارد . اما در بیمارانی که افزایش وزن زیادی دارند و یا دچار افزایش فشار خون خون و بیماری قند هستند و یا شکایاتی مثل سوزش ادرار و تکرر ادرار دارند لازم است برای تکرار آزمایش ها و اقدامات بعدی به پزشک مراجعه کند .

تست گراویندکس

تست سرولوژی تشخیص حاملگی از طریق ادرار است که معمولا این آزمایش پس از 7 تا 10 روز بعد از تاخیر در دوره پریود ماهانه انجام می شود که دو حالت زیر را دارد :

1-مثبت: حامله است positive

2-منفی :حامله نیست negative

 

بهداشت وسلامت...
ما را در سایت بهداشت وسلامت دنبال می کنید

برچسب : آزمایش های دوران بارداری,آزمايش هاي دوران بارداري,آزمایش های دوران بارداري,آزمایش های دوران حاملگی,آزمایش های غربالگری دوران بارداری,آزمایش های مهم دوران بارداری,آزمایش های روتین دوران بارداری,آزمایش های لازم در دوران بارداری,آزمايش هاي غربالگري دوران بارداري,آزمایش های ضروری در دوران بارداری, نویسنده : یگانه خراسانی behdashtvasalamat بازدید : 100 تاريخ : سه شنبه 16 شهريور 1395 ساعت: 11:00